Így tehetjük környezetbaráttá a karácsonyt

A karácsony az öröm és az ünneplés időszaka, ám sajnos épp ennyire lehet a felesleges pazarlásé is. Egy kis tervezéssel és odafigyeléssel azonban környezetbaráttá varázsolhatjuk az ünnepet, ami így mit sem veszít a fényéből. Íme, néhány tipp a környezetbarát karácsonyhoz!
Így tehetjük környezetbaráttá a karácsonyt

1. Használj LED-lámpákat!

Te is szereted a díszkivilágítást a fán és az ablakokon? Hagyd el a hagyományos izzókat és válts LED-lámpákra! A LED-lámpák energiahatékonyabbak és tartósabbak, így a használatuk mellett pénzt takaríthatsz meg és csökkentheted a szénlábnyomodat.

2. Vásárolj helyi eredetű ajándékokat!

Ha a helyi vállalkozásokat támogatod, nemcsak a gazdaságot segíted, hanem csökkented az ajándékszállítás szénlábnyomát is. Emellett keress fenntartható, természetes anyagokból készült ajándékokat! A csomagolópapírt és az ajándékzacskókat ne dobd ki egy használat után, hanem próbáld meg újra felhasználni őket. Keresd az újrahasznosított papírt, és kerüld a szalagokat.

3. Válassz valódi karácsonyfákat a műfenyővel szemben!

Bár a mesterséges fák kényelmes megoldásnak tűnhetnek, szintetikus anyagokból készülnek, amelyek lebomlása több száz évig tart. Az igazi fákat viszont az ünnepek után újrahasznosíthatják. Ha megteheted, vásárolj egy fenntartható gazdálkodást folytató faiskolából.

4. Csökkentsd a húsfogyasztást az ünnepek alatt!

A hústermelés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és az erdőirtáshoz. Vedd fontolóra, hogy vegetáriánus vagy vegán ételt is készíthetsz a karácsonyi vacsorára.

5. Húzd ki az ünnepi lámpákat és dekorációkat, ha épp nem használod őket!

Az energiafogyasztás jellemzően megnövekszik az ünnepi szezonban a díszkivilágítás használata miatt. Sokat spórolhatsz a villanyszámládon, és a bolygót is segíted, ha csak akkor kapcsolod be a lámpákat, amikor tényleg gyönyörködsz a fényükben.

6. Használj tömegközlekedést vagy telekocsit!

Ahelyett, hogy egyedül vezetnél, fontold meg a telekocsi vagy a tömegközlekedés használatát az ünnepi összejövetelekre. Ez csökkenti a károsanyag-kibocsátást, és segít elkerülni a forgalom okozta stresszt is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Így készítsük fel otthonunkat az elektromos autóra

Így készítsük fel otthonunkat az elektromos autóra

Egy kis tervezéssel sok kényelmetlenséget kerülhetünk el.

Gyors és környezetbarát felfrissülés a kertben

Gyors és környezetbarát felfrissülés a kertben

A nyár már a nyakunkon van, és még mindig nem gondoskodott a kerti felfrissülésről?

Talajcsavar ár és telepítés vs. betonozás

Talajcsavar ár és telepítés vs. betonozás

Az építkezési és felújítási munkálatok hatalmas anyagi terhet rónak az építtetőre, főleg akkor, ha szeretné, hogy a végeredmény minőségi és időtálló legyen.