Mitől lesz energiatudatos egy otthon? Mi ebben az árnyékolás szerepe?

2023-ban még az is gondol valamit az energiatudatosságról, aki korábban alig vett tudomást az otthonában elhasznált hőenergia vagy elektromos áram mennyiségéről. Nézzük meg, hogy milyen módszerekkel lehet valóban energiát spórolni és hogy milyen szerepe van ebben az árnyékolástechnikának.
Mitől lesz energiatudatos egy otthon? Mi ebben az árnyékolás szerepe?

Az épületek energiagazdálkodása komplex folyamat és nem feltétlenül érezzük rögvest a bőrünkön, ha egy ház energetikailag nem gazdaságos. Ám ha eltöltünk pár órát akár télen, akár nyáron egy szigeteletlen tetőtérben, rögvest érteni fogjuk, miért fontos például a tetőtér szigetelése. Nyáron olyan szinten fel tud forrósodni a tetőtér, mintha szaunában lennénk, borzalmas összegeket kell klímára költeni, télen pedig egy-kettőre kihűlnek a helyiségek. Megfelelő szigeteléssel azonban komfortos, fenntartható épületet kapunk.

De nem csak a szigetelés fontos, hanem a megfelelő árnyékolásnak is lényeges szerepe van az energetikában. Ha már a tetőtérnél járunk: a tetőtéri ablakokat fontos kívülről árnyékolókkal ellátni, a belső árnyékolás sajnos nem sokat ér, hiszen maximum a fény ellen véd, azonban a napenergiát becsapdázza az üvegházhatás jelenséget kihasználva. Télen persze jól jön ez a becsapdázott, passzív napenergia, amit az árnyékolót elhúzva beengedhetünk a lakásba és így kevesebb hőenergiát kell termelnünk az épület felmelegítésére.

Miért számít energiatudatosnak, fenntarthatónak egy szigetelt ház?

A szigeteléssel jelentősen csökken az épület energiaszükséglete. Vagyis onnantól, hogy alaposan és megfelelő vastagságban leszigeteltük az épületet, értelemszerűen kevesebb hőenergiát kell létrehozni, elhasználni ahhoz, hogy a kívánt hőmérsékletet elérjük, illetve csökken az elektromos áram használata is, ami az épület hűtéséhez elengedhetetlen. A tetőtérnél különösen fontos a hűtésre kiadott költségek csökkentése, hiszen egy tetőtérben óhatatlanul könnyebben melegszik fel a belső tér. Ahhoz, hogy megfelelő hővédelmet kapjon az épületünk, minél homogénebb hőburkot kell kialakítani.

A szigeteléssel jelentősen csökkenthetjük a levegőbe kerülő károsanyag mennyiségét. A légkör szennyezésének egyik legsúlyosabb kérdése a károsanyag kibocsátással van összefüggésben. Ha az épületeket hagyományos, fosszilis tüzelőanyaggal vagy biomasszával fűtjük, akkor már egyetlen háztartás károsanyag kibocsátása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a légkör megteljen különböző üvegházhatást elősegítő gázokkal, például széndioxiddal, nitrogénoxidokkal. A levegőbe kerülő nitrogén-oxid légzőszervi megbetegedéseket okoz, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását eredményezheti, methahemoglobin képződéshez vezethet.

A fenntartható ház egyik ismérve, hogy extra jó a szigetelése. De a szigetelés mellett van még néhány szempont, amit szem előtt kell tartani a fenntarthatóság eléréséhez. A passzív ház esetében a kívánt hőmérsékletet eléréséhez elsősorban a napenergia passzív “becsapdázását” használjuk, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által leadott hőből jön létre. Ez utóbbi hőösszetevők a nyári hónapokban nem segítik a megfelelő hőmérséklet elérését, de jól megválasztott árnyékolás technikával ezt a kis problémát ki lehet küszöbölni.

Egy passzívház építésénél az alábbi irányelveket kell figyelembe venni:

  • legalább három rétegű, nemesgázzal (argon vagy kripton gáz) töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek

  • megfelelő tájolás

  • nyári hővédelem biztosítása (árnyékolás)

  • extra hőszigetelés, homlokzat, födém, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése

  • ne legyenek hőhidak a szerkezeteknél!

  • légtömörség biztosítása

  • nagy hatékonyságú szellőzőberendezés hőcserélővel, földhő hasznosítással

Ha nincs lehetőségünk passzívházat építeni, koncentráljunk a megfelelő szigetelés mellett arra, hogy minőségi nyílászárókat építsünk be a házba, legyen jó minőségű árnyékolástechikánk és korszerű fűtésrendszerünk.

A szigetelő anyagokkal kapcsolatban a laikus érdeklődő nem biztos, hogy kapásból el tudja dönteni, hogy vajon fenntartható vagy nem? Az egyik legelterjedtebb födém- és tetőszigetelő anyag az ásványgyapot. Fenntarthatósági szempontból fontos megjegyeznünk, hogy a kőzetgyapot természetes alapanyagokból készül

A kőzetgyapot szigetelés alapanyaga a természetben bőségesen megtalálható bazaltkőből, mészkőből, és dolomitból származik. Ahogy fent is írtuk, nem minősül veszélyes hulladéknak, valamint élettartama megegyezik az épület élettartamával. A kőzetgyapot nem káros az egészségre, nem minősül veszélyes hulladéknak. Azt is hozzá kell tennünk, hogy bár természetes alapanyag, az előállításához magas energiafogyasztás szükséges.

Az üveggyapot környezetbarát, a belőle készülő szigetelés egészségre ártalmatlan. A környezetre veszélytelen (nem tartalmaznak hajtógázokat), nem számít veszélyes hulladéknak. Az üveggyapotok nagy része, megközelítőleg 60%-a újrahasznosított üvegből készül. Létezik sárga, barna és fehér üveggyapot. A sárga tartalmaz formaldehidet, az üvegszálak felületét fenol-formaldehid gyantával vonják be, így biztosítva az üvegszálak egymáshoz ragadását. A fehér fújható üveggyapot kötőanyag nélkül készülnek, színtiszta ásványgyapot, nem tartalmaznak kötőanyagot.

A fenntarthatóság és az energiatudatosság mellett gondoljunk a saját egészségünkre, elvégre mi is a “környezethez” tartozunk. Egy rosszul szigetelt házban nagyon gyorsan kialakulhat a pensézedés, aminek olyan mellékhatásai lehetnek, amelyek irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. A penészérzékenységgel járhat az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségek is kialakulhatnak. Az asztmatikus betegségben szenvedőknek különösen fontos, hogy hosszabb távon kerüljék a penészes helyiségeket. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.

Egyébként kifogástalan nyílászárók és szigetelés mellett is kialakulhat a penészedés. Az elégtelen padlás vagy födém szigetelés biztos jele a fal és a mennyezet találkozásánál megjelenő penész. Ahogy egy betegséget, a penészedést is könnyebb megelőzni, mint kezelni. De ha már bekövetkezett a baj, akkor is az egyik legjobb módszer ha a penészesedés okait szüntetjük meg, azaz hőhídmentesen leszigeteljük a födémet.

Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb a komfortérzet, kevesebb a károsanyag kibocsátása, ráadásul az energetikai besorolás javulhat. Amennyiben használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke.

Nem elég a szigetelés, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen szigetelő anyagot használtak, milyen vastagságban, szakszerű volt-e kivitelezés? Megfelelő módon van-e szigetelve a tető és a födém? Amikor a szigetelést emlegetjük, gyakran a homlokzat szigetelésére gondolunk, pedig a szigeteletlen vagy rosszul szigetelt födémen keresztül is rengeteg hő távozik a házból, nyáron pedig nem csak a tetőtér, de a födém alatti tér is nagyon felmelegedhet.

Ha az energetikai besoroláson szeretnénk javítani a hőszigeteléssel, egyeztessünk energetikussal, hogy pontosan milyen anyagú, vastagságú szigetelőanyaggal dolgozzunk.

A nyílászárók minősége legalább ilyen fontos. Ha százalékosan nézzük: egy átlagos épület esetében a falakon távozik a hő 35-40 %-a, a tetőn 20-25 %, a nyílászárókon 25 %, a padlózaton keresztül pedig megközelítőleg 15 %.

Kapcsolódó cikkek

A kandallók és tűzhelyek hatása a környezetre

A kandallók és tűzhelyek hatása a környezetre

Fenntartható fűtési lehetőségek az otthonunk számára.

Talajcsavar ár és telepítés vs. betonozás

Talajcsavar ár és telepítés vs. betonozás

Az építkezési és felújítási munkálatok hatalmas anyagi terhet rónak az építtetőre, főleg akkor, ha szeretné, hogy a végeredmény minőségi és időtálló legyen.

A tiszta, zöld elektromos fűtés lehet otthonaink jövője

A tiszta, zöld elektromos fűtés lehet otthonaink jövője

Környezetbarát, károsanyag-mentes, ráadásul még egyszerűen telepíthető is.